TOMYAM recipe.
Thursday, March 05, 2015yup yup..tomyam je ponn..kacang kott
tapi ini bukak tomyam sebarang tomyam
sebab ini
TOMYAM KUAH PEKAT
anda memerlukan:
Ingredients
BLEND
1 Tomato
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cili merah
5 cili kering ( rendam dlm air panas bg lembut )
2 cm halia
CHOP
2 bawang besar
2 ulas bawang putih
EXTRAS
2 batang serai ( dititik )
3 cili api ( nk lebih pon tak kisah )
3 helai daun limau
2 cawan air
VEGE
cendawan ( shiitake, oyster, enoki or anything )
sweet peas
carrot
kobis
tomato
PROTEIN
ayam
seafood ( udang sotong )
SEASONING
2 sudu besar pes tomyam
secubit belacan
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil asam jawa ( boleh ganti dgn 1 biji limau)
bahan perasa ( secukup rasa, pasti sedap or ajinomoto)
garam secukup rasa
Method
1. tumis bahan cincang (CHOP) sampai naik bau
2. masukkan (PROTEIN) kacau sampai ayam bertukar warna
3. masukkan bahan (BLEND) dgn pes tomyam, serai dan cili api. biarkan mendidih
4. masukkan 2 cawan air dan biarkan mendidih
5. dah mendidih? masukkan sayur sayuran ( VEGE) sekalian kecuali tomato sbb tomato lembut nnti hancur :)
6. bila carrot dah lembut, baru masukkan tomato dan daun limau
7. kalo rasa pekat sgt nak tmbah sikit air lagi pon boleh
8. masukkan garam secukup rasa, gula,bahan perasa, asam jawa dan belacan.
9. biarkan mendidih
10. tutup api...makan
enjoy
0 sayings