halyu review- Jang Ok Jung

Sunday, May 11, 2014


eh..laa ade orang
assalamualaikum ♥
kita nak setori pasal drama korea pulak..saya mmg da lama terjebak dengan korek ah ah nii
nama drama harini adalah *bunyikk drum laju laju
                                                                JANG OK JUNG
                                                                 LIVE IN LOVE




it was an actual story of history
kerana itulah iolss nak citer citer pasal Jang Ok jung nii..iolss tengok citer niee nangis nangis..feeling habehh

le' cast
jang ok jung/ jang hui bin - Kim Tae Hee
King Sukjong/Lee Soon - Yoo Ah In
Queen In Hyeon - Hong Soo Hyun
Hyun chi Soo - Jae Hee
Prince Dong Pyeong/ Lee Hoon - Lee Sang Yeob
Choi Sui Chee/ Musuri/ Choi Suk Bin-  Hang Seung Yeon ( Kara Member)

synopsis ikut version anis zuhaira laa kann



iolss nak skip sampai yang dia jumpa Lee Soon tuu..detik pertemuan Jang Ok Jung dengan Lee Soon
first time meeting each other

see the picture? masa nie they'olls jumpa sebab Ok Jung nak ukur baju untuk si Raja nii. nak buat baju perisai if i not mistaken..kemudiannn
pak cik si Ok Jung nii suruh ok jung kerja dalam istana..jadi istanawati~
masa nie.. Jang Ok Jung tak tahu yang Lee Soon nie raja..mati-mati dia ingat Lee Soon nie Ketua Pegawai Keselamatan.
bila dia da masuk istana baru dia tahu yang Lee Soon nie raja..alangkah dia terasa kerdilnya diri kalau nak bercinta dengan raja..dia niee anak hamba je..kat situ dah sedih..angan yang musnah..SS jer leww
Tapi yang dia tak tahu..Lee Soon nie ponn suka kat Jang Ok Jung..masa Ok Jung datang nak ukur baju dia..sekali lagi..tapi kalini sebagai raja dan istanawati.. Lee Soon buli si Ok jung habis-habisan..semata-mata nak Ok Jung dekat dengan diaa..nie da sweet daa niee
Lepas Permaisuri Ing Yeong meninggal cacar..dia kawin dengan Permaisuri In Hyeon..lepastu baru dia kawin dengan Jang Ok Jung.
sian si Ok Jung kann~
lepas permaisuri ing yeong meninggal, Jang Ok Jung diangkat menjadi Gundik. untung tak untung si Ok Jung jadi gundik..lepastu Jang Ok Jung pregnant..untung lagi untung si Jang Ok jung..tapi lepastu dia gugur lepas jatuh dari kuda masa nak melawat kubur ayah lee soon. masa niee dah sedih..dia rahsiakan dari raja yang dia nie mengandung sebab konon nak surprise..jadi masa gugur tuu Ok Jung buat alasan yang dia sakit..nie dah sweet sadis.
punyalah raja bengkek dengan mak dia sebab dah tahu si Jang Ok Jung tuu mengandung disuruhnya ok Jung naik kuda..tak naik tandu macam depa..dia tahu Ok Jung mengandung niee ponn sebab dia terdengar perbualan queen inhyeon ngn mak si raja niee..
Raja pon approach si Ok Jung..yang masih berdukacita..dia pon tak salahkan mak raja niee..sebab dia tahu status dia sebagai anak hamba..
lepastu dia menandung sekali lagi..kalini rjaa janji..kalau anak tuu lahir..mak dia akan dinaik pangkatkan sebagai gundik atasan..upgrade to Bin level~
part of the story
yup yup..the baby is born..the mother become Jang Hui Bin..Hui means beautiful Bin is the level. 
when the king inform her

they become a happy small family..eventhough the ministers trying to persuade the king to kill the baby because the mother got slaves blood..he protect the baby till the end.
playing with the baby
(behind the scene)

there is another scene yang sedih gilaa..
anak mereka niee sakit..kene cacar..pastu mak Ok Jung suruh Ok jung guna bomoh..tapi Ok Jung takmau sebab raja larang penggunaan bomoh kat dalam istana lepas insiden mak raja nie guna bomoh..
lepas Ok Jung tengok anak dia sakit sangat..dia pon setuju guna bomoh
lepas upacara upacara tersebut..si choi suk bin buat dengki dia tuduh queen inhyeon nie mati sebab Ok Jung bomohkan dia..sedangkan queen inhyeon mati muda sebab penyakit yang tak diketahui. ikut sejarah betul mengatakan yang queen inhyeon nie mati sebab dia berdendam dengan jang ok jung..tapi masa dia mati dia mintak maaf dengan jang ok jung..diorang kosong-kosonglaa..sampaikan ok jung kata" in the next life we will be a two men who are best friend"
niee ikut drama laa..kisah betul dia i tak tahuu..i tak wujud lagi
ok balik pada citer dengki tadi
oleh sebab itu..jang Ok jung dihukum mati..tapi ok jung pilih untuk mati di tangan sendiri..minum racun~
dia macam sedih sangat..i nangis teruk masa nii
kasih ibu kasih isteri :')
raja nie punya nak selamatkan si Ok Jung dia nak hanta Ok Jung pegi china laa..pastu ikut plan si raja..dia akan biarkan ministers nie jatuhkan dia pastu dia nak gie China cari ok jung  hidup bahagia satu family..
but then..OK Jung tak sanggup tengok si raja turun takhta semata-mata dia..jadi dia pulang ke istana senyap-senyap.
and then masa hari hukuman tuu..ada menteri yang dah dengar kisah dia disorokkan raja..tapi ketua menteri tuu tegas nak tengok sendiri..
Namanya disebut..Jang Ok Jung melangkah keluar dari kamarnya..berita Ok Jung balik ke istana sampai di pengetahuan raja..
Jang Ok Jung meneguk racun tersebut..bayangan raja muncul..setelah dia berjaya menghabiskan semangkuk racun tersebut sambil disaksikan para menteri..raja berlari mendapatkannya..
tubuh yang lemah dipeluk erat (ecewahh) akhirnya Jang Ok jung menghembuskan nafas terakhirnya di pangkuan raja..TAMAT~ 

PICTURES TO FEED YA





queen inhyun

Choi Suk Bin

tekan sini kalau nada berminat nak tengok final dia yang sebak di dada ituhh
ok
first time buat review drama..bnyk yg tggl niee..tapi i did my best
segala salah silap harap dimaafkan and i really hope you enjoy this compang camping writing
okay
have a nice day dear pipol.





















You Might Also Like

3 sayings

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images