Baked Macaroni Recipe

Tuesday, January 19, 2016

Assalamualaikum duniaaaaa
*semangat ajl hikhik

okayy..kita nak share baked macaroni  version anis zuhayra yg rasa cheesy but not that cheesy

kira sehat laa baked macaroni kita nii
but you can always make it fattening by adding more cheese like cheddar or mozzarella

but here i only use cheese sauce and parmegiano regiano atau parmesan

INGREDIENT
 1 bawang besar potong dadu
3 @ 4 bawang putih cincang
sikit cauliflower or brocoli
1 carrot kecik
3 cendawan shiitake
2 hotdog
3 sudu kecik tomato paste
tomato sauce
chilli sauce
1 sudu kecik pizza mix spice or kalau takde guna oregano + rosemary
cheese sauce segera
parmesan cheese
1 1/2 cawan macaroni

semua potong dadu kecuali mushroom

first rebus macaroni guna air mendidih kayy

2) tumis bawang sampai naik bau
3) masukkan semua sayur dgn bawang putih dgn hotdog
4) agak sayur tu semua dah masak..masukkan tomato paste dgn air sikit ( anis guna air rebus macaroni tu je td) sampai tomato paste tu tak berketul kayy
5) masukkan tomato sauce..chilli sauce..gula..garam..dgn pizza mix spice
6) bila semua dah sebati..masukkan macaroni yg dah masak..and kacau sampai rata
tadaaa
ok nak baked dah ni

nampak tak cheese sauce segera tuu
nak buat dr scratch guna susu + butter+ tepung+ cheese

tp leceh
so guna segera..just tambah air panas and kacau guna GARPU supaya x berketul

1) letak macaroni td dlm loyang or remekin or anything yg boleh masuk oven dgn saiz yg sesuai
2) tuang cheese sauce atas macaroni
3) kemudian tabur parmesan cheese
( takpun boleh guna cheddar cheese yg keping keping tuu or mozzarella or semua sekali )

tadaaaa!!
ok takde laa tada sangat

kemudian bakar for 10 minit in 150c . guna api atas je ok

or sampai cheese atas tu keperang perangan



nampak crumbly still boleh tarik2 taw


extras

to those yang tak jumpa kat mana nak cari cheese sauce segera..boleh buat manually. cuma masa tu anis lapar and nak jimat masa..tu beli paket segera je..senang :)

cheese sauce recipe

1 cup of milk
salt and pepper
4 sudu besar all purpose flour (tepung biasa tuu)
cheese (preferred American cheddar cheese)

campurkan suku cawan susu dengan 4 sudu tepung dalam saucepan..kacau guna whiskers yang jaring jaring bentuk belon tu and then kemudian panaskan atas api kecik pastu tambah susu yag selebihnya. bila dah mendidih baru letak cheese kacai sampai sos likat. tambah garam dan pepper secukup rasa je k. utk cheese terpulang kat korang nak cheesy macam mne. paling minimum guna 5 keping cheese or setengah cawan cheddar cheese yang dah diparut. nak lebih pun takde masalah okay?




You Might Also Like

1 sayings

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images